Biobased Education

A lot of Biobased Education is already available throughout Europe. We encourage teachers and educational professionals to share and make use of each other's educational material.

Next, choose the level of education for which you are looking for educational material or you seek contact with your colleagues across Europe.

Step 4

Course or material details

Water
Institution Heilig Graf
Description Hoewel onze planeet de bijnaam ‘Blauwe planeet’ heeft, is het grootste deel van het water op aarde te zout voor consumptie door mensen, planten of dieren. Slechts 2,5 % van al dat water is zoet water, waarvan het overgrote deel niet eens toegankelijk is. Vandaag heeft 25% van de wereldbevolking geen rechtstreekse toegang tot zuiver drinkwater. Er zijn dus heel wat goede redenen om eens in detail naar ons watergebruik te kijken en over oplossingen na te denken. De module water bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. Theoretisch deel In dit deel bestuderen de leerlingen aan de hand van opdrachten het watergebruik en de waterverontreiniging. Leerlingen staan stil bij het beheer van de watervoorraden op een duurzame manier. Om aan te tonen dat er op verschillende vlakken problemen kunnen ontstaan met water volgen zij de levenscyclus van een jeansbroek. Onderweg staan zij ook even stil bij mogelijke acties die kunnen helpen om de duurzame doelen te bereiken. Praktisch Leerlingen gaan na de inleiding ook zelf testen uitvoeren om waterkwaliteit te beoordelen. Om dieper kennis te maken met de technologie van waterzuivering, gaan zij op bezoek bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) en gaan zij ook zelf water zuiveren. Leerlingen bepalen aan de hand van de BZV, pH, nitraatgehalte, turbiditeit, kiemgetal en BBI hoe vervuild/zuiver een staal oppervlaktewater is. Na het testen van het water op onzuiverheden gaan de leerlingen op verschillende manieren proberen het oppervlaktewater te zuiveren. Daarna testen zij de gezuiverde stalen opnieuw om de efficiëntie van de waterzuivering te bepalen. De leerlingen werken gedurende 6 weken in sessies van 2 lesuren en 2 weken een sessie van 4 lesuren aan deze module. Aan het einde van de module presenteren ze hun eigen experiment en vaststellingen aan de mede-leerlingen.
Language Dutch
Street Patersstraat 28
Location Turnhout (BE)
Contact Elke Peeters
Email elke.peeters@heilig-graf.be
Phone
Website https://www.dropbox.com/sh/x3nne1jwv48r8ye/AACIZWAnbQRfnDICG0V7ifJka?dl=0
Documenten
WP4.1-Heilig-Graf-lesmodule-water_JG.pdf